Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Επιστολή ενός κατοίκου της Μηλιάς

Αποτέλεσμα εικόνας για αιολικού πάρκου» στα Πιέρια όρηΚύριε Δήμαρχε
Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι 

Παρακαλούμε να μας διαθέσετε λίγα λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας και να διαβάσετε αυτήν την επιστολή μας.
Την υπογράφουμε εμείς οι κάτοικοι της Μηλιάς, που είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση του «αιολικού πάρκου» στα Πιέρια όρη και πιστέψτε το είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία.
Εμείς... 

 
 
 
 
που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στα μέρη αυτά, αγαπάμε τον τόπο μας και τον γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα. Επειδή οι περισσότεροι από εσάς ίσως να μην έχετε ποτέ ανέβει στο βουνό μας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για μερικά θέματα που σχετίζονται με την «αξιοποίηση» και την «ανάπτυξη» της υποβαθμισμένης όπως αναφέρουν οι ενδιαφερόμενοι για το έργο , περιοχής.
Κατά πρώτον, πρόκειται για μυθικό στην κυριολεξία βουνό, γενέθλιο τόπο και κατοικία των Μουσών, γι’ αυτό και το όνομα Πιερίδες. Η μυθολογία, η ιστορία, η λογοτεχνία, η παράδοση μας το υμνούν από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Πιερίδες Μούσες, πύργος των Λαζαίων, ο σταυρός του Πατροκοσμά του Αιτωλού...
Η Άνω Μηλιά που θίγεται άμεσα και βάναυσα από το προγραμματισμένο φαραωνικό κατασκεύασμα, είναι χαρακτηρισμένη ιστορικός οικισμός και θα έπρεπε να τιμάται από την πιερική κοινωνία, αφού έχει το μοναδικό μνημείο του αγώνα του ’21 και εδώ δόθηκε μάχη ανάλογη της Αλαμάνας και της Γραβιάς για την απελευθέρωση , μόνο που δεν της αποδόθηκε ποτέ η αξία της.
Η συγκεκριμένη περιοχή που προορίζεται για παραχώρηση, όπως και ολόκληρο το κατάφυτο βουνό των Πιερίων, έχει σπάνια πανίδα και χλωρίδα που θα έπρεπε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε. Πολλά από τα είδη αυτά προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως ο εμπλουτισμός με το υδάτινο στοιχείο του ρέματος που καταλήγει στην Μηλιά, προέρχεται εξολοκλήρου από το λεγόμενο ανήλιο, όπου κάθε 50-100 μ. εμφανίζεται και ένα ρυάκι, μια πηγή. Αντίθετα το προσήλιο απέναντι δεν υπάρχει - σε αντίστοιχου μεγέθους έκταση - ούτε ένα ρυάκι, ούτε ένα ρέμα με νερό. Αν η κορυφή αυτής της περιοχής πακτωθεί με τσιμέντο ποιος πιστεύει ότι δεν θα διαταραχθεί το σύστημα που μας εξασφαλίζει νερό για ύδρευση και άρδευση όλης της περιοχής και όχι μόνο. Και μόνο αναλογιζόμενοι αυτό το ενδεχόμενο θα έπρεπε να αποτρέψετε όποια σκέψη για επέμβαση.
Η εμπειρία από βόρειες χώρες, (Γερμανία- Δανία) που έχουν μακρά παράδοση στην αιολική ενέργεια, όπου βέβαια δεν καταστρέφονται δάση με την τοποθέτησή τους, δείχνει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις δεν είναι καθόλου μικρές. Στην Δανία άρχισαν να κατασκευάζονται αρδευτικά δίκτυα καθώς η ξηρασία σε περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν ανεμογεννήτριες είναι καινούργιο φαινόμενο.
Για την αναγκαιότητα του έργου στο συγκεκριμένο χώρο δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία (π.χ. το αιολικό δυναμικό, η ωφέλεια στην ηλεκτροδότηση της χώρας, η τήρηση των όρων δόμησης, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη κ.λ.π.) Απομένει ένα και κύριο: να μοιραστούν τα πολλά χρήματα που θα διατεθούν από ευρωπαϊκούς πόρους.
Είμαστε σε επαφή με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο οποίο ανατέθηκε η μελέτη για την διαχείριση και αειφόρο ανάπτυξη του κοινοτικού δάσους. Είμαστε αποφασισμένοι να καταφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κυρίως γιατί δεν τηρήθηκαν οι τυπικές διαδικασίες κατά την παραχώρηση της έκτασης. Δεν εξήγησαν ποτέ ούτε ενημέρωσαν την τοπική κοινωνία για την «ανάπτυξη» που της επιφυλάσσουν.
Να είστε σίγουροι πως δε θα κάνουμε πίσω μέχρι να αποτραπεί το σχεδιαζόμενο έγκλημα.

Ένας κάτοικος της Μηλιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου